Çocuk dünyasında e-kitaba yer yok

Hayatımı kolaylaştıran teknolojiyle her zaman barışık olmuşumdur ama iş kitap okumaya gelince e-kitabı kabullenemedim doğrusu. Bana göre kitap kokusu hissedilerek, sayfaları çevrilerek, kelimeleri arasında kaybolunarak okunmalı. Bilgisayardan, cep telefonundan farkı olmalı. Hissedilmeli, saygı duyulmalı, okuyucu kitabı ile büyülü bir ilişki kurabilmeli. Kitap kitap olmalı yani, tabletlerin içine hapsedilmemeli. İşte bu yüzden e-kitaba ısınamadım ve almadım.

Bugün Hürriyet Gazetesi'nde aşağıdaki haberi okuyunca paylaşmak istedim. Çocuklar ve e-kitap.

Günümüzün okuyan çocukları halen matbu kitabı tercih ediyorlarmış. Ve umarım ısrar ederler bu tercihlerinde. Aslında bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da görev öğretmenlere ve ailelere düşüyor. Önce matbu kitap sonra belki e-kitap. 

İşte Hürriyet'in haberi:

Dünyanın dört bir tarafında e-kitaplar basılı kitabın yerine almaya başladı. Ancak çocuklar için matbu kitap bütün cazibesini koruyor.

Sekiz yaş altı çocuklarda e-kitap satışı neredeyse hiç yok. Türkiye’de de pek çok yayınevi e-kitap yayıncılığına geçtiği halde çocuklar için ciddi anlamda tek bir e-kitap mevcut değil. 
GEÇTİĞİMİZ günlerde New York Times’ta çocukların dünyasında e-kitaba fazla yer olmadığına dair bir yazı yayımlandı. Yazıya göre, çocuk kitapları söz konusu olduğu zaman e-kitapların payı yüzde 5 bile değildi. Çünkü çocuklar basılı kitapları tercih ediyor, kitaba dokunmak, sayfaları çevirmek istiyordu. Ancak basılı kitapları tercih edenler sadece çocuklarla sınırlı kalmıyordu. Kindle gibi teknolojik aletleri ellerinden düşürmeyen anne-babalar bile çocukları söz konusu olduğunda tercihlerini matbu kitaptan yana koyuyorlardı.

Can Yayınları: Hiç görmedik

Bunun üzerine Türkiye’deki durumun ne olduğunu araştırmak için Can Çocuk Yayınları’nın kapısını çaldık. Çocuk kitapları Koordinatörü İpek Gür kendilerinin bugüne kadar çocuklar için e-kitap hazırlamadıklarını, büyük yayınevlerinden herhangi birisinin kitap listesinde de böyle bir şey görmediğini belirterek, “Basılı kitap hiçbir zaman popülerliğini yitirmeyecek, çocuklar doğal olarak renkli ve albenili kitapları ve o kitapların sayfalarını çevirmeyi tercih ediyor” dedi.

Çocuklar matbuyu seviyor

Çocuklara yönelik ‘bir dolu kitap’ isimli bir internet sitesini yöneten Banu Aksoy ve Yıldıray Karakiya ise çocukların matbu kitaptan daha çok keyif aldıklarına dair herhangi bir araştırma görmediklerini hatırlatarak, “E-kitap fikrinin de henüz yeterince kabul gördüğünü düşünmüyoruz. Bir Dolap Kitap okur kitlesinden gördüğümüz kadarıyla anne-babalar matbu çocuk kitaplarına ilgi gösteriyor. Buna bağlı olarak çocuklar da daha çok matbu kitaplarla haşır neşir oluyorlar” dediler.

Peki kendileri çocukların e-kitaba ilgi göstermemesini nasıl yorumluyordu? Cevap son derece netti: “Eğer e-kitaptan kastedilen bildiğimiz matbu kitabın aynısını elektonik bir ortamda sunmaksa (PDF ya da Kindle, fark etmez), çocukların akıllıca davrandıklarını düşünüyoruz. Biz de örneğin Yaşar Kemal’in bir eserini ya da Pıtırcık’ın maceralarını matbu kitap dururken elektronik ortamdan okumayı abesle iştigal olarak görüyoruz. Bence e-kitaplar basılı kitaplara ne kadar benzerlerse, o kadar okunmaz oluyorlar. Ama etkileşimli kitaplar söz konusu olduğunda çocukların ilgisiz kaldığını hiç ama hiç sanmıyorum.”
Tür yayıncılar da ilgisiz
Yaptığımız kısa bir araştırma Doğan Kitap, YKY, İşkültür gibi çocuk yayınlarına ağırlık veren yayınevlerinin çocuklara yönelik e-kitap konusunda hiç de arzulu olmadıklarını koydu ortaya.
Haberin detayını görmek için aşağıdaki linke tıklayınız...
http://bit.ly/tRTIPv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder