Küçük şeylerden zevk almaya bakın:)



Zorunlu olmayan sayıları çöpe atın: yaş, kilo, boy.
Doktorunuz düşünsün onları. Bunun için ücret alıyor sizden.

Sadece neşeli arkadaşlarınız olsun.
Suratsızlar, negatifler sizi aşağı çeker.

Öğrenmeyi sürdürün: Bilgisayar, el sanatları, bahçecilik, ne olursa.
Beyniniz âtıl kalmasın. Âtıl kafa, iblisin tezgâhıdır.
İblisin adı da, alzheimer’dır.

Küçük şeylerden zevk almaya bakın.

Sık sık, uzun uzun, vargücünüzle gülün. Soluksuz kalıncaya kadar gülün.

Gözyaşları olacaktır. Katlanın, yas tutun, başka yaşantılara geçin.

Sevdiklerinizle doldurun çevrenizi, aile, kedi, köpek, kuş, balık,
yadigârlar, müzik, bitkiler, hobiler, ne olursa.
Eviniz sığınağınızdır. Tadını çıkartın.

Sağlığınızın kıymetini bilin. İyiyse üstüne titreyin.
Bozuksa düzeltin.
Siz kendiniz düzeltemiyorsanız yardım sağlayın.

Vicdan azabından uzak durun.
Çarşı pazarda gezin, komşu illerde dış ülkelerde dolaşın,
ama sakın suçluluk, pişmanlık duygusuna yönelmeyin.

Sevdiğiniz insanlara onları sevdiğinizi söyleyin, hissettirin her fırsatta.

Ve hiç unutmayın ki yaşam, aldığımız soluklarla değil, soluk kesen anlarla ölçülür.

George Carlin

Ruh Yorgunuyum




Ruh yorgunuyum,

Gönül yorgunuyum,

Hayat yorgunuyum,

Öğrenmek, Bilmek, Anlamak,

Anlamamış gibi yapmak,

Düşünmek, Hissetmek,

Tanımak,Tanık olmak,

Katlanmak, Anlayış göstermek,

Görmezden gelmek, Üzerinde durmamak,

İdare etmek, Üzülmemiş görünmek,

Alışmak, Alışamamak,

Sabretmek, Katlanmak,

Beklemek

Yorgunuyum..

Tam da artık bu memlekette hiç bir şey şaşırtmaz beni sanırken,

Her seferinde yeniden şaşırmak

Yorgunuyum


Murathan Mungan

Ajandaya kaydedildi:)


Tanpınar Festivali, korku perdesini aralıyor


Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Tanpınar Edebiyat Festivali programı açıklandı. Pek çok yenilik ve sürprizle dolu olan programda, Café Amsterdam buluşmaları, İstanbul dışı etkinlikler, Fellowship Programı ve çocuk edebiyatı etkinlikleri öne çıkıyor.

"Şehir ve Korku" temalı İTEF 2012, 1-4 Ekim'de İstanbul'da, 4-7 Ekim'de Ankara, İzmir ve Hatay'da okurla buluşturacak. 20 farklı ülkeden 68 yazar, okuma ve tartışma etkinlikleri, öğrencilerle buluşmalar, atölye çalışmaları, imza etkinlikleri ve edebiyat partileri ile Türk ve Dünya edebiyatından örnekler İTEF kapsamında sunulacak. Bu yılın bir diğer özelliği de İTEF etkinliklerinin bu yıl yazar listesinden birer seçkiyi İstanbul dışında İzmir, Ankara ve Hatay’a taşıyacak olması!

İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali bu yıl ekimin ilk haftasında, tematik yazar okumaları ve söyleşiler, interaktif edebiyat projeleri, kapsamlı bir Profesyonel Buluşmalar Fellowship Programı, çocuk edebiyatı etkinlikleri ve bunu yanı sıra edebiyat partileri ile edebiyata dair olan ne varsa takipçilerine sunacak.
  





Tema: Şehir ve korku



Festivalin bu yılki teması 'Şehir ve Korku' olarak belirlendi. Söyleşilerde korku, edebi bir tür, bir kip, bir roman kahramanı, bir motivasyon olarak en geniş anlamıyla ele alınacak, etkinliklerde ‘korku’ kavramının edebiyattaki karşılığının yanı sıra bireysel korkulara ve ifadesini günümüzün toplumsal ve siyasal karışıklıklarında bulan ortak korkulara da değinilecek.

2011’de 'Şehir ve Yemek' temasıyla ruhları besleyen etkinliklere sahne olan festival 2012’de 'Şehir ve Korku' teması altında düzenlenecek okuma ve söyleşiler, imzalar, çocuklar için atölye çalışmaları, film gösterimleri ve edebiyat partileriyle yazarları ve okurlarını bu kez en derin korkularıyla yüzleşmeye davet edecek. Savaştan sansüre, şehirleşmeden soylulaştırmaya, yazarın beyaz kağıt korkusundan hepimizin içinde yaşayan canavara, edebi korkuları, korku edebiyatını, beden korkularını, şehir korkularını ve toplumsal korkuları, kurguyla hakikatin arasına sıkışmış o duyguyu irdeleyecek.

İTEF Festival Kitabı’nın bu yılki sayısında ise festival yazarlarına en çok neden korktuklarını ve ne zaman korkusuz olduklarını soruyoruz. Festival kitabı Şehir ve Korku, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak; İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, Frankfurt ve Londra Kitap Fuarları’nda dağıtılacak.









Bu yıl sadece İstanbul'da değil!


 
İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 4. yılında 4 şehirde edebiyatseverlerle buluşuyor. İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da ekim ayının ilk haftasında edebiyat sahnemizin seçkin isimlerinin yanı sıra 20 farklı ülkeden 38’i yabancı olmak üzere 68 yazarı İstanbul, İzmir, Ankara ve Hatay’da ağırlayacak.


Profesyoneller bir arada



İTEF - Profesyonel Buluşmalar Fellowship programı dünyanın dört bir yanından yayıncılar, festival organizatörleri, gazeteciler dshil olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 20 yayıncılık profesyonelini ağırlayacak ve onlara Türk yayıncılık sahnesini tanıtacak.

Haberin devamını okumak için linki tıklayınız...

Avion Travel

Müzik ve kitaplar hayatımın her zaman bir parçası olmaya devam ederken bunu da paylaşmadan edemedim

Avion Travel-Canzone arabbiata


Ta P'tite Flame


Ünlü simaların kütüphaneleri


Okumayı seven biri olarak kitapların artık sığmayarak kendini raflardan atmaya başladığı bir kütüphanem var evimde. Salonumun bir duvarını baştan aşağı kaplıyor. Yapım aşamasında marangoz atölyesine giden müşteriler  marangozun ifadesine göre hangi sahafa yaptıklarını sormuşlar. 15'de bir evime temizliğe gelen yardımcım ise yan gözle kütüphanemi işaret ederek senin evde de bana göre atılacak çok şey var be abla ne biriktiriyorsun bunları diyor. Fena halde kitaplarıma göz dikmiş vaziyette:). Evime ilk kez gelenler veya kapı aralığından salonu görenler bu kadar kitabı bir kitapçıda birde sizde gördük diyorlar. Eh okumayan bir ülkede bu lafları duymak bana çok normal geliyor. Her ne kadar artık kitap almayacağım desemde kendime hakim olamıyorum ve her kitapçıya gidişte kütüphaneme yenileri ekleniyor. Laf aramızda bugünde Lizbon'a Gece Treni eklendi. Kimi eşyadan eve sığmaz, bende yakından kitaptan sığmayacağım. Benden beterleri de vardır mutlaka. 

Sabit Fikir ünlü simalarını yayınlamış sayfasında...Hepsini çok beğendim ama favorim William Randolph Hearst'ın kütüphanesi oldu. Müze gibi. Baktıkça burnuma eski ve kitap kokusu geliyor. Ayrıca Julia Child'ın kütüphanesinde de soğuk kış gecelerinde sıcacık bir fincan kahve eşliğinde şöminenin karşısında kitap okumak fena olmazdı doğrusu. Hele bir de dışarıda kar yağıyorsa.
İşte Ünlü Simaların Kütüphaneleri. Biri mutlaka sizin için diye düşünüyorum. 

Birçoğumuzun hayalidir, çok paramız veya yeni bir evimiz olunca ya da evimizdeki fazlalıklardan kurtulunca güzel bir kütüphane oluşturmak. Ünlü ve zengin simalardan birkaçı bu hayali gerçekleştirmiş görünüyor. Bakalım kimin nasıl bir kütüphanesi var?

Karl Lagerfield'ın Kişisel Kütüphanesi: Samimi olmak gerekirse o kadar çok kitap var ki sırf isimlerini okumak bile bir hayli vakit alabilir.




Diane Keaton'un Kişisel Kütüphanesi: Işıklandırma ve renkler harika, duvarlardaki yazılar muhteşem ama hiç sandalye yok gibi. Kitapları okurken ya da sadece karıştırırken insan oturma ihtiyacı hissedebilir.




Woody Allen'ın Kişisel Kütüphanesi: Filmleri dünyada ilgiyle izlenen ödüllü yönetmen Woody Allen'ın kütüphanesi de oldukça ilgi çekici. Oldukça samimi ve rahat görünen kütüphaneye bayıldık.



Keith Richards'ın Kişisel Kütüphanesi: Richards'tan da beklendiği gibi gerçekten çok şeker bir kitaplık.



William Randolph Hearst’ın Kütüphanesi: Rüya gibi bir kütüphane. Eğer burası benim olsaydı bütün arkadaşlarımı davet edip büyük kütüphane partileri verirdim. Herkesin kitapların içinde kaybolduğu, nadir sessiz partilerden olurdu sanırım.



Neil Gaiman'ın Kişisel Kütüphanesi: Bu adam gerçekten 'okuyor'. Bunların hepsini okuduğunu ya da birkaç rafın 'okunacak kitaplar rafı' olduğunu düşünsenize!




Sting'in Londra'daki evinin merdivenlerinin hemen başında duran kütüphanesi çok güzel. Duyumlarımıza göre bu raflar pek fazla hukuk ve felsefe kitabı ihtiva ediyormuş.



Buyrun bakalım. Burası da tasarımcı Mark Badgley ve James Mischka'nın haftasonu evindeki kütüphaneleri. Siyaha boyanmış ahşap kütüphaneye modern bir hava katmış. Yemek masasıyla kitapların yan yana kombine edilmiş olması da eğlenceli bir durum olabilir. Aslında bu bana 'okumalı akşam yemeği partisi' için güzel fikirler çağrıştırdı. Şarap, kitaplar, arkadaşlar ve kısa pasajların okunduğu bir oyun...




Burası  Jula Child'ın Cambridge-Massachusetts'te yaşadığı evin kütüphanesi. Bu samimi ve doğal tonlardaki kütüphane bende şöminenin yanına kıvrılıp bir kitabın içinde kaybolma isteği uyandırdı.  



Burası açık ara farkla en sevdiğim kütüphane oldu. Bu kütüphane Johns Hopkins Üniversitesi'nde çalışan ve Beşeri Bilimler Merkezi'nin kurucusu olan Profesör Richard A. Macksey'e ait. Kendisi 70,000 kitaptan oluşan (yaklaşık 4 milyon dolar değerindeki) bu kütüphaneyle Maryland'in en geniş kütüphanelerinden birine sahip.




Sabit Fikir'den alınmıştır
Çeviren: Ceren Kavak