DOLUNAY



Dolunay olduğu gecelerde bazen balkonumda oturup dakikalarca gökyüzünü seyrettiğim olurdu. Hele hava açıksa ve yıldızlar eşlik ediyorsa...Bu gece de dolunay gecesi ama ay bu gece şehri kaplayan bulutların ve yağmur damlalarının ardına saklanmış. Yıldızlar ise çoktan uykuya yatmış bile. 

Ayın dünyaya dönük yüzünün tam olarak aydınlık göründüğü evreymiş dolunay. Kısaca doğanın insanlara sunduğu muhteşem güzelliklerinden biri. Bir doğa olayı. Bugüne kadar olmadı ama kim bilir belki bir gün rasathaneden izleme olanağı bulurum dolunayı. Belki de bir teleskop edinmem lazım. 

Dolunayla ilgili ufak bir araştırma yaptım ama okuduğum yazıların hiç birinde iyi şeyler yazmıyordu. En çok yazılan ise dolunayın biz insanlar üzerindeki negatif etkileri idi. Bu dönemde duygu taşkınlıkları kavgalar ve cinayetlerde artış olurmuş. İntiharların çoğu bu dönemde gerçekleşirmiş. İnsan zekasında düşüş olduğu bile söylenenler arasında. Tüm bunlara zemin hazırlayan ise ayın insanlar üzerindeki güçlü çekim kuvveti imiş. Vücuttaki su miktarının çoğalmasına yol açarak bedensel ve ruhsal değişikliklere sebep oluyormuş. 

Bir başka yabancı kaynakta ise dolunayın insanlardan çok hayvanları özellikte köpekleri etkilediğini yazıyordu. Köpekler aya duyarlı oldukları için dolunay zamanında daha heyecanlı ve hareketli olurlarmış. Yapılan araştırmalarda bu dönemde köpek ısırmalarında artış olduğu görülmüş. Kurt adam efsanesinin de buradan çıktığı söyleniyor. 

Bazı kültürlerde ayın ölümden sonraki mekan olduğuna inanılırmış. 

Eski bir Türk inanışa göre ise (Tengri) insanlar Gök'e dua ederek buyan adlı enerjiyi elde ederlermiş. Buyanın en çok yeni ay ve dolunayda elde edilebileceğine inanılırmış. 

İster negatif etkilesin ister pozitif Ay Ata'nın bu muhteşem gösterisini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Ufak bir tüyo bir sonraki 25 Nisan'da. Bilgilerinize :)




2 yorum:

  1. Dolunay'ı sevmem için adı bile yeterli aslında (çok mu abarttım ne).

    Herkesin söylediği ve ne düşündüğü kesinlikle doğrudur diye bir kaide yok.Mesela kedi;hep nankör olarak bilinir...Şuana kadar bir kedinin nankörlük ettiğini hiç görmedim.Ama insanoğlunun sayın derseniz...

    Sonra karga;kargaya akılsız derler,buna inanmak için ya kör olmak gerek ya da akılsız.Öyle ki insan, ölüsünü gömmeyi ilk defa karga'dan öğrendi.Kutsal kitapta da yazılıdır.

    Aslında örnekler çoğaltılabilir;ama şimdi ne gerek var gecenin bu yarısında.Sanırım meramımı anlatabilmişimdir.



    Not: Dolunay'ı severim...


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar güzel ifade etmişsiniz ki...Dolunay, yıldız yağmurları vs gökyüzünün insanoğluna sunduğu muhteşem güzellikler bence. Yazdığınız gibi tüm bu uğursuzluklar ve negatif enerjiyi insan kendi kafasından üretiyor ve bazı varlıkların üzerine atıyor. Kedi nankörmüş - insanlar kadar olamaz, baykuş uğursuz muş (çok severim baykuşları, kedileri, köpekleri hayvanların hepsini), dolunay negatif miş...saymakla bitmez. İnsanoğlu bu kadar negatifliği yaratıp üstüne çekeceğine doğanın güzelliğini, pozitifliğini görse ve yıkmaya çalışmasa her şey daha güzel olacak.

      Sil