TAROT

                                                                   
Son günlerdeki merakım Tarot. Okuduğum bir yazıdan sonra öyle böyle değil fena halde taktım. 


Joker'in hayalperestliğine, Büyücü'nün mucizelerine, manastırın kalın duvarları arasında yaşayan Baş rahibenin güçlü sezgilerine, İmparatoriçenin şefkatine, Ölümün kaçınılmazlığına, Münzevi'nin mistik gücüne kapıldım gidiyorum. 


Tarot geleceği gösteren bir fal değil insanlık tarihinin kehanet yöntemlerinden biridir diye yazıyor kitaplar. Tarot'un tarihçeside kartların anlamları gibi gizlidir demeyi de ihmal etmiyorlar.


Tarot'un tarihi kimilerine göre Çin'e kimilerine göre Mısır'a dayanmakta ama somut olarak 14yy sonlarında Avrupa'da ortaya çıktığı yazılmakta. 1392'deki kartlardan sadece 17 tanesi günümüze kadar gelebilmiş. Daha sonra İtalyan ressam Bonifacio soylu Visconti ailesi için bir deste yaratmış. Visconti destesi günümüze kadar ulaşan ilk tarot destesi olarak bilinmektedir. 


Fransız düşünür Antoine Court de Gebelin 22 Büyük Arkana kartlarının eski Mısır uygarlığının dinsel öğelerini içerdiğine inanarak tarotu yeniden yorumlamış ve yarattığı kartlar Mısır Uygarlığındaki gizli öğretilerin görsel bir yansıması olmuş. 


18yy. ve 19yy mistisizmle ilgilenenler tarotun basit bir kart oyunundan farklı felsefesi olduğunu savunmuşlar.


Kartların üzerinde simyaya ve astrolojiye ait simgeler olduğu için okültizm (gizli bilim)  ile ilgisi olduğu söyleniyor. 

                                                                           


78 adet tarot kartları iki ana bölüme ayrılabiliyor. 22 tane Arkana Majör ve 56 tane Arkana Minör. (Majörler ve minörler kulağa hoş gelen bir melodi gibi). 


Arkana Majörler hayatın ruhsal, psikolojik, manevi gibi gizli yönlerini ortaya çıkarırken, Arkana Minörler günlük hayattan bilgi veriyorlar. Kartların düz anlamları olduğu gibi ters açılış anlamlarıda var. Bazen ters gelmesi düzlerinden daha hayırlı olabiliyor.  


Arkana Minör Asalar, Kupa takımı, Kılıç takımı, ve Tılsım (para) takımı olarak ayrılıyorlar. 

Asalar hırsı, karalı hedeflerin peşinden koşan girişimci insanları simgeleyen koç, yay ve aslan burçlarıyla özdeşleşiyorlar. 


Kupalar sevgi, aşk, aile gibi yaşamın duygusal yönlerini işaret eder. Balık, yengeç ve akrep burçları özelliğini gösteriyorlar. 


Kılıçlar mücadeleyi simgeliyor. Mücadelenin yanı sıra adalet, zafere ulaşma gibi anlamlar taşıyor. Burçları ikizler, terazi ve kova.


Tılsımlar (para) ise yaşamın maddi yönünü belirtiyor. Ayrıca azim ve hırsı simgeliyorlar. Boğa, başak ve oğlak burçlarının takımıdır. 


Saraylı kartlar ise kişilerin fiziksel ve psikolojik yönlerini ortaya koyarlar. 


Arkana Majör kartları hayatım manevi yönünü belirtiyor. Örn, Büyücü bilinçli bir zihnin temsilcisidir. Arkana Majör kartları varsa açılımda psikolojik ve ruhsal kuvvetlerin rolü vardır. Ölüm ve Şeytan bu grubun en kötü kartlarıdır.  


Tarot'un farklı desteleri vardır ama en ünlüsü Arthur Edgar Waite'ın geliştirtirdiği Raider-Waite destesi. Farklı desteleri gibi farklı açılışları oluyor. Bu açan kişiye göre değişiyor fakat Kelt açılışı en yaygını olarak biliniyor. 

                                                                    
                                                              
Tarot açılışı için uygun zaman ve mekan seçmek gerekiyor. Temiz güzel kokulu bir odada, mum ışığı eşlinde, sakinleştirici bir müzikle tam konsantrasyonla açılan kartların en doğruyu göstereceği belirtilmekte. Kartların tümünü bir resim olarak görmek ve yorumlamak ayrıca önemli. 


Ben şimdilik her güne bir kart seçip öğrenmeye çalışıyorum. Bakalım sonuna kadar gidip öğrenebilecek miyim yoksa sıkılıp yarı yolda mı bırakacağım. Henüz bunun cevabını vermediler. Bende kartlarda beklemedeyiz bu konuda...


 Benim gibi merak sarmış olanlara ve saracaklara bir kaç kitap önerisi;


A'dan Z'ye Tarot Fal Kitabı                 Marcia Masino          Gün Yayıncılık


Modern Tarot  (Rönesans Tarotu)      Jane Lyle                   Gün Yayıncılık


Kehanet Kitabı Tarot                            Nezih Yıldırım             KS Games                 

                                                                                 
                                                                          

8 yorum:

  1. Merhaba ben irem,bende tarota merak sarmis ve yeni baslamis bir insanim,elimde telefon her dakika arastiriyorum ama birinin yardimi gerekiyor,tarot adi gecen her siteye girdim sizin blogunuzda beni birseyler cekti. Musadeniz olursa sizinle iletisim kurmak isterim. Kendimi boyle dha cok gelistirecegimi dusunuyorum. Umarim bana yardimci olursunuz. Cevabinizi bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar İrem Hanım,

    Mesajınız için teşekkür ederim. Tarot kitaplardan kendi kendime öğrenmeye çalıştığım bir konu. Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan bir kağıt oyunu aslında ama günümüze fal olarak yansımış. Elimden geldiğince memnuniyetle size yardımcı olmaya çalışırım ama bende bu konuda sizin gibi merak sarmış bir amatörüm. Tarot başlıklı yazımda 3 kitaptan söz etmiştim ben içlerinde en çok Marcio Masino'nun A'dan Z'ye Tarot Fal Kitabı'nı beğeniyorum. KS Games'de ise ise bir kitapçık ve tarot destesi var. Bu yazdıklarımın hepsini kitapçılarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Kitap bende ters etki yapiyor ezberlemeye calisiyorum,mistik bir konu kitabin faydasina inanmiyorum o yuzden. Her karti kendi sezgilerinizle yorumlayin deniyor ben sadece sizin kartlara bakis acinizi ogrenmek istedim,fal bakmayi ogrenmek degil amacim. Basit bir sohbetin daha akilda kalacagina inandigim icin rahatsiz ettim sizi. Cevap verip zaman ayirdiginiz icin gercekten tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  4. Kitaplardan özellikle ezberleyerek öğrenmeye çalışmak tarotun zevkini kaçırıyor. Bu konuda sizinle hemfikir olmakla beraber sezgilerle yorumlayabilmek içinde kartların neleri sembolize ettiklerini ve birbirleriyle etkileşimlerini iyi bilmek gerekiyor. Bunun için naçizane ufak bir tavsiyede bulunabilirim ; her güne bir kart...her sabah vakit bulduğunuz bir anda destenizden bir kart çekin veya o günkü ruh halinizi yansıttığını inandığınız kartı seçin ve onu yorumlamaya çalışın belki bu size kolaylık sağlayabilir. Ben bir süre böyle devam ettim ve faydasını görmüştüm. Umarım size de yardımcı olur. Öğrenilmesi zor ama aynı zamanda bir o kadar zevkli uğraşınız da başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba size bir sorum olucak genellikle fallarla geleceği görmeye çalışıyor insanlar bunun anlamı ne ki merak ediyorum geleceği ilmek pekte hoş bir şey değil yani bildiğin bir şeyi yaşamak eğlenceli değil her şeyi bilmek cok sıkıcı değil mi yaşamak demek her an heyecanlı olmak bilmeden o an neler olucağnı bu insanı daha fazla eğlendirmez mi ama neden insan bilmek ister ki geleceği bunu anlamıyorum ve sizde anladığım kadarıyla merak edenlerdensiniz bunu biliyorsanız bana söyleyin lütfen ben yalnızca meraklı biriyim hakkımda şimdilik bu kadar bilgi verebilirim eğer yanıtlamazsanızda önemli değil

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Ben pek mümkün olmasa da geleceğimi bilmek isteyenlerdenim biraz. Her ne kadar bunun kahve telvelerinde ve kartlarda aranmayacağını bilsem de ki o kısım bana göre işin eğlencesi oluyor, geleceğimi bilmek isterdim doğrusu. Gelecek hayatımı neden bilmek mi isterdim? Bugüne kadar yapmak istediğim ama bugün yarın diye hep ileriye ötelediğim bazı şeyleri daha da geç olmadan bir an önce hayata geçirmek için olsa gerek. Yoksa başıma gelecek bir takım şeyleri önlemeye çalışmak veya bir takım şeyleri değiştirmek için değil. Bunun mümkün olduğunu da düşünmüyorum açıkçası. Hayatı fazla mı ciddiye alıyorum veya çok mu tedbirliyim? Hiç biri değil geleceğimle ilgili bir çok insan gibi belki biraz endişeliyim belki de biraz meraklı :) O kadar...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Yaklaşık 5-6 senedir tarot falı bakıyorum başta espri ve çocukluk hisleriyle başlayan tarot yolculuğum meditasyon ve farkındalık ile ciddi boyutlara ulaştı. Birçok güzel şey ve bir çok keşke görmeseydim dediğim şeyler yaşadım. Tarot bir bağlılık bağımlılık anlaşılmayan bir sevgi içeriyor. Uzun yolculuğa çıktığımda kartlarımı unuttuğumu hatırlayınca o gezi zehir zıkkım oluyor. Tarot ayrı bir aşktır sevgi ve şevkattir Bilmiyorum sizlerde böyle mi hissediyorsunuz?

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,
    Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tarot konusunda ben sizin kadar ileriye gidemedim diyebilirim :) Kitaplardan öğrenmeye çalıştım biraz ezber biraz yorum çok ama çok ilgimi çeken bir konu olmasına rağmen biraz da zamansızlıktan maalesef devamını getiremedim. Geçmişine de baktığımız zaman Tarot'u kesinlikle sıradan bir fal olarak görmüyorum. Yazdığınız gibi farklı bir olay. Onu özümseyebilen kişinin kolay kolay vazgeçemeyeceği bir konu. Her ne kadar öğrenemesem de tarotun bir bağımlılık ve ayrı bir aşk olduğu konusunda sizinle hemfikirim.
    Sevgi ile kalın..

    YanıtlaSil