KAHVE ÇAYA KARŞI

Bu hafta toplamaya çalıştığım evin hüzünlü ortamı içinde kaybolduğum için blogla ilgilenecek vaktim olmadı. Kelimelerin tükendiği bir hafta geçirdim. Her kolinin ardından daldım gittim geçmişe. Bazen gülümseyerek, çoğu hüzünle...Likör takımı, misafirlerle gümüş tepsinin üzerinde sunulurdu, kahve takımı likörden sonra yanında lokum eşliğinde yine gümüş tepside ve mutlaka kolalı beyaz dantel örtü üzerinde. Kırılmaması için paketlenip, koliye yerleştirildi. Üzerine kalın siyah gazlı kalemle likör takımı ve kahve fincanları yazıldı ve bantlandı. Fincanlarla birlikte anılarımdan ufak bir parçada kaldı içlerinde onlarla beraber saklanmak üzere.

Kahvenin hayatımda her zaman önemli bir yeri vardır. Vizelere çalışırken geceler boyu uyanık kalmak için içtiklerim, ilk sigara kaçamağımızda kuzenimle birlikte içtiğimiz şekerli mis gibi türk kahvesi, canım sıkıldığında içtiğim, yorgunluk atmak için içtiğim, yeni bir kitap aldığımda kitapçının en yakınındaki kafede ilk sayfalarını okurken içtiğim, arkadaşlarımla keyifli bir sohbet arasında içtiğim, bloğumu yazarken içtiğim, ailemle içtiğim, liste uzayıp gider...Tatları aynı olsa bile hepsinin zevki ayrıdır.



Ama bu aralar kahveyle biraz aramız açıldı gibi. Aramıza kara kedi girdi. ÇAY. Nedense son günlerde çaya düştüm. Oysaki çayla hiç bir zaman dostluğum olmadı. Çayın yüzüne bakmayan ben kendimi bir oturuşta 2-3 bardak çay içerken buluyorum. Daha da ötesi kendime çay demliyorum. Çaydanlık bile şaşkın bu durumuma:) Geçiçi bir durum olsa gerek. Yoksa belleğimin derinliklerinden mi çıktı geldi bu çay? Bir rivayete göre kahveden usandım.

Bu durumumu anlattığım bir arkadaşım bana aşağıdaki videoyu gönderdi.  "Evet,Bir Bardak Daha Çay İstiyorum." adlı kitabın yazarı Katherine Branning kitabı tanıtım videosu. Türk çayını öyle bir övmüş ki neredeyse bugüne kadar çaya yüz vermediğime pişman oldum:) Türk çayı demlenir diyor ve ekliyor bir Türk sallama çayı çay saymaz. Video boyunca çayı öve öve bitiremiyor. Kitabı okumadım bilmiyorum ama ne kadar översem o kadar satarım diye mi düşünüyor acaba? Önyargılı mıyım acaba?

Neyse zevkler ve renkler tartışılmazmış. Ben her ne kadar kahve desemde bu aralar çayla acayip flört vaziyetindeyim ve kahvenin bu duruma bozuk attığının farkındayım.

İşte "Evet, Bir bardak Daha Çay İstiyorum"un videosu. Yorumu size kalmış. Ben çay demlemeye gidiyorum...

Bu Video Çaya Bakışınızı Değiştirecek! - TRT Haber - Türkiye Radyo Televizyon Kurumu#.TtixmLdSJE2.facebook#.TtixmLdSJE2.facebook

MAYALAR PART II

"Yeni Tablet  Aynı Kıyamet" haberinden sonra bugün gazetede aşağıdaki haberi görünce gülmeye başladım.  Geçen hafta Meksika Antropoloji ve Tarih Enstitüsü yıllar önce keşfedilen taş tablette 2012'de dünyanın sonunun geleceğini yazdığını açıklamıştı.

 Bugünkü haberde  ise Avustralya'lı bilim adamı tabletin yanlış okunduğunu iddia ettiğini yazıyor. Avustralya'lı Gronemeyer'e göre ise 21 Aralık 2012 kıyametin değil yeni bir çağın başlangıcı.

Mayalar ve bitmez tükenmez kehanetleri bilimadamlarının, yazarların, sinemacıların her zaman ilgi kaynağı olmuştur. Bu kehanetlerin kaçının gerçekleştiği hakkında her zaman kafamda bir ? işareti vardır. Bazen de bir felaket olur, deprem, tsunami vs. yüzlerce kişi ölür, mağdur olur gazetelerde dergilerde okuruz : Bunun olacağı Maya tabletlerinde yazıyordu. Ya da Nostradamus yazmıştı :) Eeeee madem yazıyordu niye önlem almadınız. Adam size asırlar öncesinden nasıl olmuşsa haber vermiş, madem biliyorsun alsana önlemini. Mayalar bir yerlerden bugünü seyrediyorsa ne diyorlardır acaba? Biz neymişiz be abi...

Neyse benim asıl merak ettiğim ihalenin kimde kalacağı. Meksika Antropoloji ve Tarih Enstitüsünde mi yoksa La Trobe Üniversitesinden Gronemeyer'de mi? Bakalım dünyanın heyecanla beklediği kıyameti hangisi bilmiş olacak:)

Ve işte bir önceki haberin devamı MAYALAR PART II...

 

'Mayalar'ı yanlış okumuşuz!

Avustralyalı bilim adamı, Kolomb öncesi Amerika uygarlıklarından biri olan Mayalar'a ait tabletlerde 21 Aralık 2012 tarihiyle ilgili kehanetin yanlış anlaşıldığını, tabletlerin kıyametten değil yeni bir çağın başlangıcından söz ettiğini ileri sürdü.

'Mayalar'ı yanlış okumuşuz!

Geçen hafta Meksika Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, ülkenin doğusundaki Tabasco eyaletinde yer alan Tortuguero antik kenti yakınlarındaki Comalcalco harabelerinde yıllar önce keşfedilen taş tabletin, 2012'de dünyanın sonunun geleceği kehanetini yinelediğini açıklamıştı. Hem söz konusu tableti hem de Meksika'nın güneyindeki Palenque arkeolojik sitesinde bulunan hiyeroglifleri inceleyen Avustralya'daki La Trobe Üniversitesi'nden Sven Gronemeyer, tabletlerin 400 yıllık 13. dönemin sonuna denk düşen 21 Aralık 2012 tarihinde gizemli Maya tanrısı Bolon Yokte'nin dünyaya dönüşünü tasvir ettiğini söyledi.

Mayaların 13 rakamını kutsal kabul ettiğini belirten Gronemeyer, tabletlerde sanılanın aksine kıyametten söz edilmediğini kaydetti. Yaklaşık 1300 yıl öncesine ait olduğu sanılan Comalcalco tabletindeki metnin son kısmının çatlaklar nedeniyle okunamaz hale geldiğini belirten Gronemeyer, yazıtın M.Ö. 3113'te başlayan Maya takviminin 5125 yıllık döngüsünün sona ereceğini kastettiğini söyledi.

Gronemeyer, tabletin Bolon Yokte'nin yolculuğunu planlamak isteyen Maya hükümdarı Bahlam Ajaw'a ait bir kehanetini içerdiğini söyledi. Kehanete göre, Mayalar'ın yaradılış ve savaş tanrısı Bolon Yokte, Tortuguero kentindeki bir tapınakta hüküm sürmek için Dünya'ya dönecek. Gronemeyer, "Yaradılış gününün yansıması olarak gördükleri 21 Aralık 2012 tarihinin, Mayalar için sembolik bir değeri vardı. Bu tarih, gizemli tanrıların dönüşünü simgeliyor" dedi.