İstanbul Oyuncak Müzesi :)



"Noel Baba Türkiye'de mi yaşadı?"
"Evet oğlum,..."
"Oyuncak dağıtırken ölmüş, değil mi baba?"

Kırdığımız Oyuncaklar
Sunay Akın



Bugün Oyuncak Müzesi günüydü. Benim gitmekten asla bıkmadığım,her gidişimde yeni birşeyler keşfettiğim, çocukluğumu bulduğum, her seferinde beni İstanbul’un bomboş sokaklarında, caddelerinde fütursuzca koştururken ki günlerime geri götüren Türkiye’nin tek Oyuncak Müzesi’ne.

Evimizin en küçük ferdi sabah uyanır uyanmaz ben Oyuncak Müzesi’ni görmedim dedi. Evet, okulla gidecekleri gün bizimki hastalıktan döşek yatak yattığı için gidememişti ve içinde kalmıştı. Bugün uyandığında bu kelimeler döküldü ağzından. Tamam dedim bugün Oyuncak Müzesi günümüz. Gidiyoruz…

Sokağı döner dönmez karşımıza çıkan dinazorlar hoşgeldiniz diyor  minik ziyartçilerine.
İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında şair ve yazar Sunay Akın tarafından hayata geçirildi. Çok anlamlı bir tarihte açılışını yapmış Akın. Bir oyuncak müzesi açmak için seçilebilecek en güzel günü seçmiş. 23 Nisan. Geçmişin ve şimdinin çocuklarına ithafen. Müze geçmişten günümüze dünyanın dört bir yanından toplanmış 5000 adet oyuncağa ev sahipliği yapıyor. Daha çok geçmişten gelen oyuncaklara. Plastik bebeklerden, teneke arabalara, barbilerden, Fatoş oyuncaklara J.



Benim en çok sevdiğim alanlardan biri müzedeki oyuncakçı dükkanıdır. İçinde yaşlı bir adamın tahta oyuncaklar yaptığı yer. Bana "Affan  Dede" yi hatırlattı. Cahit Sıtkı Tarancı'nın Çocuk adlı şiirinin Affan dedesini...

Affan Dede'ye para saydım,
Sattı bana çocukluğumu.
Artık ne yaşım var, ne adım;
Bilmiyorum kim olduğumu.
Hiçbirşey sorulmasın benden;
Haberim yok olan bitenden.

Bu bahar havası, bu bahçe,
Havuzda su şırılşırıldır.
Uçurtmam bulutlardan yüce,
Zıpzıplarım pırıl pırıldır.
Ne güzel dönüyor çemberim;
Hiç bitmese horoz şekerim.



Müzenin en üst katındaki tavan arasını da unutmamak lazım. Nedense orası bana hep Anna Frank’ı hatırlatır. Bodrum kattaki denizaltı ise Denizler Altında 20000 Fersah'ı.



Ayrıca müzede sergilenen minyatür evlerdeki ve dükkanlardaki ayrıntılar ise kesinlikle görülmeğe değer. Bir evin içindeki en ufacık bir abajur bile yerleştirilmiş masanın üzerine. Şekerci dükkanı, gelinlikci, şapkacı…Hepsi birbirinden güzel ve detaylı ama benim favorim kitapçı idi.



Gülümseten oyuncakların yanında hüzünlendirenlerde var tabikii. Mesela Tosya depreminde bebeği ile enkaz altında kalan küçük kızın enkazdan kurtarıldıktan sonra bebeğinin kırılan kolunu selobantla tedavi etmesi ve büyüyüp yıllar sonra emekli bir öğretmen olarak bu bebeği Oyuncak Müzesi’ne hediye etmesi. Ayrıca atom bombosının atıdığı Hiroşima’da bir okul enkazından çıkarılanlar. Hüzenlenmemek elde değil.

Çocuklar için olur da Harry Potter olmaz mı? Kovboylar, Pembe Panterler, Süpermenler, Star Wars, Uzay Yolu, trenler, uçaklar, bebekler, arabalar…Daha neler neler…Anlatılmaz gezilir diyorum…

Ellerine sağlık Sunay Akın…Ne güzel bir müze kazandırmışsın İstanbul’a J Hem büyüklere, hem çocuklara…




"Her akşamüstü oyuncakçı
camekanından
çocuk ellerinin 
izlerini
siler"

                                                                        

BAHÇIVANIN BİR YILI :)

Son günlerde üstümde bir tembellik bir tembellik. Üzerine bir de boş vermişlik eklendi. Ne bir şey okuyorum ne de yazıyorum. Ara sıra böyle oluyorum ama dün akşamdan beri tekrar fabrika ayarlarıma geri dönüş yaptım. Şöyle bir kendime geldim. Bir de ne göreyim Bir Hikayem Var'ı da boşlamışım. Boynu bükük kalmış. İşte bu hiç olmamış. Neyse şimdi gelelim dün akşama ve Bahçıvanın Bir Yılı'na...

Dün yine kitap sitelerinde gezinirken rastladım bahçıvana. "Bahçıvanın Bir Yılı bir bahçecilik edebiyat klasiğidir. Bahçeciliğin meraklıları, Çapek'in bahçıvanının tutkularını, zayıf yanlarını ve tuhaflıklarını fark edince güleceklerdir." yazıyordu tanıtım yazısında. Her zaman alışveriş ettiğim kitap evine telefon edip ayırttım, bugünde aldım. Okumaya başladığımda bahçe, ekim dikim konusunda yalnız olmadığımı gördüm:) Okudukça koptum :) Bahçıvanın bahçeyle sınavı...Hani çim ekersiniz yemyeşil bir çim çıkmasını beklerken yerine semizotu çıkar ya ve konu komşuya bol bol semizotu dağıtırsınız bizim bahçeden diye işte böyle şeyleri de anlatıyor:))) (Bu arada umarım bu bölümü yazlıktaki komşum okumaz:)))

Bende her yıl lavanta tohumları ekerim ve gözlerinin içine bakarım çıksınlar diye. Sonuç her saksıda ne idüğü belirsiz incecik bir ot çıkar kısa süre sonra da ölür. Bende gider yapılmışını alırım. Ama inat ettim bir gün o cılız otları adam edip lavanta yetiştireceğim. 

Bu aralar güzel bir kitap okumak istiyorsanız tavsiye ederim Bahçıvanın Bir Yılı'nı. Belki sizinde içinizdeki bahçıvanı gün yüzüne çıkarır. 

Kitap Altıkırkbeş yayınlarından çıkmış. İlk sayfayı açtığınızda şöyle yazıyor: Altıkırkbeş Yayın Bir Kaybedenler Kulübü tribidir. 

Yayın Yönetmenleri : Kaan Çaydamlı, Şenol Erdoğan
Kapak Tasarım : Erol Egemen

Ve devam ediyor;

"Kadıköy'ün yağmurlu ve puslu sokaklarında hazırlanan bu kitap sizi uçurumdan aşağı atabilecek güce sahip olabilir. Herhangi bir şekilde ve özellikle izinsiz olarak iktibas edildiğinde  Kadıköy'ün o bilinen, serin ve rutubetli laneti, yıllar boyunca bunu yapanı takip eder, saçları dökülür, rüyasında sürekli olarak Kadıköy sokaklarından akın akın geçerek yıllık intiharını gerçekleştirmeye giden lemur sürüleri görür ve derin bir yalnızlığa gömülür."




İyi okumalar...

BAHÇIVANIN BİR YILI         KAREL ÇAPEK         ALTIKIRKBEŞ YAYIN