MÜGE BAYRAMINDAN İŞÇİ BAYRAMINA



Ortaçağ'da çiçekleri çan şeklinde olan müge baharın gelişini sembolize eden bir çiçek olduğu gibi iyi şans getirdiğine inanılan bir çiçekmiş. 

1 Mayıs 1561 yılında Kral IX Charles her 1 Mayıs'da genç kadınlara müge hediye edilmesini gelenek haline getirmiş. Bu gelenek uzun yıllar yıllar boyunca Avrupa'da ailelerin katılamayacağı sadece gençler için organize edilen  balolarla kutlanır, bu balolarda beyazlar giyen genç kızlar sevgililerinden bir buket müge alırlarmış. 


1 Mayıs yıllarca Fransa'da gençlerin aşık olduğu kızlarla buluştuğu ve onlara müge hediye ettiği bir bayram olarak kutlanmış. 


İlerki yıllarda müge bayramlarında terziler işçilerin gömleklerine üç tane müge dikmeye başlamışlar. 

1976 yılından itibaren mügenin yerini çalışma, uyuma ve dinlenmeyi sembolize eden bir üçgen ve yaban gülü almış. 

1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları önderliğinde işçiler uzun çalışma saatleri yerine günde sekiz saat  çalışma talebiyle iş bırakmışlar. Chicago'da yapılan bu gösterilere yarım milyon işçi katılmış. Bu gösterilerin sonunda 3 Mayıs'ta Haymarket olayı yaşanmış. 

3 Mayıs'ta miting sona ermek üzere iken bir fabrika sirenini çalarak içerdeki grev kırıcıları dışarı çıkartması üzerine fabrikaya yürüyen işçilerin üzerine polis tarafından ateş açılmış. Açılan ateş sonucunda dört işçi ölmüş bir çoğu yaralanmış. 

Ertesi gün olan olayları protesto etmek için yapılan toplantıda bir polisin önünde nereden geldiği anlaşılmayan bir bomba patlamasıyla 7 polis ölmüş bir kısmı da yaralanmış. Bu olaydan sonra uygulanan kurallarla bir kez daha böyle şeylerin yaşanması engellenmiş. 

Temmuz 1889 yılında toplanan II. Enternasyonal toplantısında bir Fransız işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olarak kutlanmaya başlamış. Ve dalga dalga diğer ülkelere yayılmış. 

Türkiye'de ise ilk kez 1923 yılında resmi olarak kutlanmaya başlamış.

İşte Müge Bayramından İşçi Bayramına 1 Mayıs'ın öyküsü de böyle.

Hepinize huzur içinde geçirebileceğiniz güzel 1 Mayıs diliyorum.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder