FRANZ KAFKA...





Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?

Franz KAFKA




BİR KADINI ÇİZMEK...



Kolay bir şey değildir kadını anlatmak, çizmek. Hele ki kadın bile bazı konularda kendini ifade edemiyorsa. 

Bir kadını çizmek için onu önce anlamak lazım. Anlamaya da ruhundan başlamak lazım. Nasıl olmak ister bir kadın, nasıl yansıtılmak ister dünyaya, neyi sever, neden nefret eder, öncelikleri nelerdir? Hayata bakış açısı nedir, nasıl bakar, neleri görür, neleri görmek istemez, neleri görmezden gelir? 



Nasıl olursa olsun tabii ki her kadın bakımlı, güzel ve şık yansıtılmak ister. Kadınlığın doğasında vardır bu. Hangi kadın beni çirkin ve bakımsız çiz derki? Öyle olsa bile istemez. 

1909 İtalya doğumlu Rene Gruau kadını en güzel yansıtan desinatörlerden biridir. 1924 yılında Paris'e yerleşmiş ve moda illüstratörü olarak çalışmaya başlamış.İlk çizimlerini Femina, Marie-Claire, L'officiel' e yapmış.


Daha sonraları ise moda dünyasının ünlü tasarımcılarla çalışmış. Başta Christian Dior olmak üzere Givenchy, Rochas, Balenciaga için birbirinden güzel kadınlar çizmiş.

Bir erkek olarak, Gruau kadının içindeki zerafeti dışarı çıkartmış ve tam da onların isteyeceği bir şekilde illüstrasyonlarına yansıtmış. 



İşte Gruau'nun 2004 yılına kadar kadınlar arasında geçen hikayesini bana fısıldayan çizimleri;




















KİTAP OKUMANIN HALLERİ...



Herkesin bir kitap okuma tarzı vardır. Kimi masada, kimi koltukta, kimi yerde, kimi yatakta bazen bir fincan kahve ile bazen de bir kadeh şarap eşliğinde...


Altta en başta ve sondaki resim beni anlatıyor. Başta ki, her zaman ki halim bir elimde kitap bir elimde kahve umurumda mı dünya misali. Sonda ki ise bu günlerdeki halim :) M.U.S (yani merdivenden uçtuktan sonra:) Bu kadar mı denk gelir...Geldi işte :)






TANIŞTIRAYIM YAZ RESSAMIM DUFY





Raoul Dufy benim yaz ressamımdır. Ressamın yazı kışımı olur mu demeyin. Benim için oluyor. 


1877 Fransa doğumlu olan Dufy sekiz çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu imiş. Ticari işlerde memur olan babası onu on dört yaşındayken bu işe sokmuş. Raoul Dufy Le Havre Güzel Sanatlar Okulunun gece bölümüne devam etmiş daha sonra aldığı bir bursla Güzel Sanatlar Yüksek Okulunda Leon Bonnat'ın atölyesinde çalışma şansını elde etmiş. Toulouse-Lautrec'in etkisi altında kalarak resimlerine her şeyin renklerle anlatılmaya çalışıldığı fovist akımın çizgileri yansıtmış.  Kamu binaları için çalışmaları olduğu kadar dekoratif ve tekstil ürünleriyle ilgili de çalışmalar yapmış. Paris balesi için dekor ve kostümler hazırlamış. Milletlerarası Elektrik Sergisi Pavyonuna 10m yüksekliğinde 60m derinliğinde Elektrik Perisi adlı bir resim çizmiş. Sadece bunlarla da kalmamış tiyatro, sahne, kitap ve mobilya tasarımcılığı da yapmış. 



Niye yaz ressamım diyorum çünkü onun çizmiş olduğu birbirinden güzel cıvıl cıvıl yaz tablolarını çok seviyorum. İşte Raoul Dufy'nin çizimleri ile yaz...










Elektrik Perisi ve Dufy - 1937




Sonuncusu da benden olsun :) Nice'de ki Raoul Dufy sergisinin afişi...