BİR KADINI ÇİZMEK...



Kolay bir şey değildir kadını anlatmak, çizmek. Hele ki kadın bile bazı konularda kendini ifade edemiyorsa. 

Bir kadını çizmek için onu önce anlamak lazım. Anlamaya da ruhundan başlamak lazım. Nasıl olmak ister bir kadın, nasıl yansıtılmak ister dünyaya, neyi sever, neden nefret eder, öncelikleri nelerdir? Hayata bakış açısı nedir, nasıl bakar, neleri görür, neleri görmek istemez, neleri görmezden gelir? 



Nasıl olursa olsun tabii ki her kadın bakımlı, güzel ve şık yansıtılmak ister. Kadınlığın doğasında vardır bu. Hangi kadın beni çirkin ve bakımsız çiz derki? Öyle olsa bile istemez. 

1909 İtalya doğumlu Rene Gruau kadını en güzel yansıtan desinatörlerden biridir. 1924 yılında Paris'e yerleşmiş ve moda illüstratörü olarak çalışmaya başlamış.İlk çizimlerini Femina, Marie-Claire, L'officiel' e yapmış.


Daha sonraları ise moda dünyasının ünlü tasarımcılarla çalışmış. Başta Christian Dior olmak üzere Givenchy, Rochas, Balenciaga için birbirinden güzel kadınlar çizmiş.

Bir erkek olarak, Gruau kadının içindeki zerafeti dışarı çıkartmış ve tam da onların isteyeceği bir şekilde illüstrasyonlarına yansıtmış. 



İşte Gruau'nun 2004 yılına kadar kadınlar arasında geçen hikayesini bana fısıldayan çizimleri;




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder