Yıldızları sevenlere!!! Meteor yağmurları başladı:)

Gökyüzünde yıldız şöleni


Gökyüzü, halk arasında "yıldız kayması" olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Ay'ın batmasından gün doğumuna kadar gökyüzünde saatte ortalama 15-20 meteor izlenebilecek.

Gökyüzünde yıldız şöleni
Her yıl Temmuz-Ağustos döneminde gözlenen meteor yağmurları periyoduna giriyor.

Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen akan yıldız yağmurlarını izlemek için teleskoba ya da başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor.

Göktaşı yağmurları, güneş sisteminin iç kısımlarına yani Güneş'e doğru yaklaşan bir kuyruklu yıldızdan kaynaklanan eğlenceli bir oyun gibi izleniyor.

Buz ve tozdan oluşan bu büyük kirli kar toplarından her biri, güneş sisteminin iç kısımlarına doğru yaklaştığında, güneş ışınları kuyruklu yıldızın donmuş yüzeyini ateşe veriyor ve toz parçacıkları serbest kalıyor.

Bir kuyruklu yıldız, güneş sisteminin iç kısımlarından her geçişinde trilyonlarca küçük parçacığı yörüngesinde bırakıyor. Eğer Dünya'nın yörüngesi o kuyruklu yıldızın yörüngesiyle kesişirse bir meteor yağmuru oluşuyor.

GÜN DOĞUMUNA KADAR GÖKYÜZÜ ŞÖLENİ
Bir gök taşı yağmurunun adı genellikle maksimum olduğu zamandaki bu noktanın bulunduğu takım yıldız ile adlandırılıyor.

Güney Delta Aquaridler Göktaşı Yağmuru, Temmuz ortalarından Ağustos ayı ortalarına kadar gözlenebilen bir gök taşı yağmuru etkinliği olarak tanımlanıyor. 

Bu yılki meteor yağmurlarında saatte gözlenen ortalama 15-20 tane meteor izlenebilecek.

Ancak Ay, Dolunay evresinde olduğundan, gözlenebilecek meteor sayısında azalma olacak. Yine de ay battıktan sonra gün doğumuna kadar gözlem yapacak olanlar için zevkli bir gökyüzü şöleni yaşanacak.

RASATHANEDEN BAŞKENTLİLERE DAVET VAR
Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi, yarın düzenlenecek olan etkinliğinde Başkentli gökyüzü meraklılarına yıldız yağmurlarını izlettirecek.

Her yaştan gökyüzü meraklısına açık olan etkinlikte, evrende neşeli bir yolculuğa çıkarak uzmanlar eşliğinde gözlem yapma fırsatını da yakalayacaklar.

Etkinliğe katılanlar, şehir ışıklarından uzakta, ışık kirliliği altında unutulan gökyüzü altında görsel bir şölen yaşayarak, kızıl gezegen Mars'ı, halkalarıyla Satürn'ü ve de kraterleriyle Ay'ı teleskoplarla görme şansına sahip olacaklar. 

Radikal'den alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder