SARI YAĞMUR

Pirene dağlarında Sobrepuerto denilen yerde terk edilmiş Ainelle'de son kalan kişidir yaşlı adam. Köpeği ile birlikte kendine bu bomboş yerde bir yaşam kurmuştur.

Okuyucuya, köyün yok oluşunun tek tanığı olarak tanıtır kendini.

"Önceleri yavaşça ama sonra neredeyse aceleyle diğer bir çok Pirene köyünün halkları gibi Ainelle halkı da taşıyabilecekleri ne varsa arabalarına yükleyip evlerinin kapılarını kapadılar ve vadiden aşağı inen patikalarda ve yollarda sessizce yok oldular." diye anlatıyor köyün terk edilişini.

"Sanki dağlardan birden garip bir rüzgar esmiş her kalpte ve her evde bir fırtınayı dürtüklemişti....Ainielle giderek insansız, sonsuza kadar yalnız ve boş kalmıştı." diye devam ediyor anlatısına okuyucusunuda yalnızlığının içine çekerek.



İnsanların ardına bakmadan terk ettiği bu köyde hiçliğin ıssızlığın içinde tek dostu köpeği ile yaşamaya çalışıyor. İçinde bulunduğu ıssızlığı, yalnızlığı ve her an hissetiği ölümü hissettiriyor satırları arasında. Ölüm ve yalnızlık her yere o kadar çok işlemiş ki ağaçların özsularına bile sızıyor hikaye boyunca.

Her geçen gün fırtınadan veya kardan bir ev çöküyor köyde. Dolaşmaya çıktığı bomboş sokaklarda sahibinin dönüşünü umutsuzca bekleyen her evden bir anı çıkıyor önüne. Gece çanlar çalmadan gömülen hasta çocuk, gitmek istemediği topraklardan çocukları tarafından sürüklenircesine koparılan Amor, kasabanın eski sakinlerinin hayaletleri.

Günün birinde evin eski sakinlerinin hayalleriyle muhabbete oturuyor ve sarı yağmur dalga dalga her yeri kaplıyor.

İspanyol yazar Julio Llamazares'in kitabı Sarı Yağmur. İnci Yankı tarafından dilimize çevrilmiş. Kitabı okurken kendinizi o yalnızlığın ve boşluğun içinde hissediyorsunuz. Bomboş köy, eski evler, her tarafı kaplayan bembeyaz kar, etrafı kavuran sıcak, uğuldayarak köyün sokaklarında dolaşan öfkeli rüzgar, geceyi bile sarıya boyayabilen yağmur ve bu ortamın içinden insan hikayeleri.

Gördüğüm kadarıyla Llamazares'in türkçeye çevrilen tek kitabı Sarı Yağmur. Çok güzel bir türkçeyle dilimize çevrilmiş. Okumak isteyenlere son bir not:  kitapla ilgili tek sorun basımının tükenmesi ve kitapçılarda bulunamaması. İnternet üzerinden satışı halen devam ediyor (Can Yayınları, İdefix, Kitap Yurdu ).
Okumayı sevenlerin kaçırmaması ve kütüphanesinde yer alması gereken bir eser...
Benden söylemesi:)

SARI YAĞMUR          JULIO LLAMAZARES                      CAN YAYINLARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder