METEOR YAĞMURU

Yıldızları nasıl bilirsiniz? Yıldızları sever misiniz? Geceleri gökyüzünde aya eşlik eden, yeryüzündeki insanlara göz kırpan, el ele takımlar oluşturan yıldızları. Ben çook ama çooook severim. Havanın açık olduğu bazı geceler gökyüzünü seyretmekten kendimi alamam. Her yıl meteor yağmuru günlerini iple çekerim.

12 Ağustos'da ilk olarak bahçemde seyretmeye çalıştım ama elektrik idaresinin sitedeki evlere yapmış olduğu kendilerine göre dev kıyak sayesinde (her iki evden birinin bahçesinin yanına elektrik direği diktiler) bizim bahçe gündüz gibi aydınlık olduğundan gökyüzünü pek göremediğim için sahile gittim. Sahil sessiz, sakin sadece dalgaların sesi geliyor. Tepede yıldızlar, ayaklarımın altında kum, denizden gelen serin esinti ve kulağımda dalgaların tatlı mırıltısı. Meteor yağmurunu seyretmek için bundan romantik bir ortam daha olamazdı herhalde.

Bir süre kumların üzerinde oturduktan sonra gözlerim gökyüzünde boylu boyunca sırt üstü uzandım kumların üzerine. Tepemde koyu karanlıkta iyice belirginleşen pırıl pırıl yıldızlar, karşımda Avşa Adası'nın titrek ışıkları. Karanlıkta birbirlerinden uzakta benim gibi yıldızları izlemeye gelen bazı insanların el fenerlerinin ışığını, sigaralarının kırmızı ateşi haricinde başka bir şey yok. Sanki evren dünyalıları uyarmış: Hişşşşştttt sessiz olun bu gece onların gecesi, muhteşem meteor yağmuru gösterisine davetlisiniz. Sadece gözlerinizi gökyüzüne çevirin ve seyredin. Kayan yıldızlardan dilek dileyin. Kimbilir belki dileğiniz kabul olur. Seyredin, dileyin ve mutlu olun. 

Veeee işte ilk kayan yıldızı gördüm ve dileğimi diledim. Peşinden ikincisi, üçüncüsü...Gerisi peşpeşe geldi sonunda saymayı bıraktım. Her defasında kayan yıldızla işte bir tane daha diye bağırdım içimden. O gece oracıkta yıldızların altında, denizin tatlı ninnisiyle uyuyabilirdim ama oldukça geç bir saatte artık gitme vaktimin geldiğini düşünerek yavaş yavaş evin yolunu tuttum.

Bu güzel geceyi yaşatan meteor yağmurunun, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman uzayda bıraktıkları belirgin ışık izinin havanın yüzeyine sürtüşmesiyle çıkan görüntü olduğunu söylüyor gökbilimciler.

İlgilenenlere duyurulur. Ankara Üniveritesi Rasathanesinin sitesine göre bu yıl içinde iki kez daha meteor yağmuru izleyebileceğiz. İşte tarihleri:

17 Kasım 2011 Lenoid Akanyıldız yağmuru. Saatte 10-15 tane izlenebilecek.

14 Aralık 2011 Geminid  Akanyıldız yağmuru.

O tarihlerde havanın açık olması dileği ile iyi izlemeler:)


2 yorum:

  1. Tasvir ettiğiniz ortamda gökyüzünü, yıldızları seyretmek, bende hiçlik duygusu yaratıyor. Hayatta kalmak, biraz daha yukarı çıkabilmek adına içinde kıyasıya mücadele ettiğimiz ve çok büyük sandığımız dünyamızın evrende belli belirsiz bir nokta kadar olduğunu düşünüp, hayatı sorguluyorum.
    Okunası bir yazı,
    Varol TAMER

    YanıtlaSil